Pecorino Sardo D.O.P. Maturo
Pecorino sardo Maturo is een stevige kaas van het Italiaanse eiland Sardinië die gemaakt wordt van schapenmelk: specifiek van de melk van het lokale Sardijnse ras. Het kreeg de status van Denominazione d’Origine in 1991 en kreeg beschermde oorsprongsbenaming (D.O.P.) bescherming in 1996, het jaar waarin deze certificeringsregeling van de Europese Unie werd ingevoerd.
Pecorino sardo is een ongekookte harde kaas gemaakt van verse hele schapenmelk, gestremd met lams stremsel. Het mengsel wordt in vormen gegoten die de kaas zijn karakteristieke vorm geven. Na een korte pekelperiode worden de schimmels licht gerookt en laten ze rijpen in koele kelders in het centrum van Sardinië. Het gemiddelde gewicht van het eindproduct is rond de 3 kg, soms iets meer, soms iets minder, afhankelijk van de fabricageomstandigheden. De korst varieert van diepgeel tot donkerbruin van kleur en bevat een pasta die varieert van wit tot strogeel. De scherpte van de smaak hangt af van de rijpingsduur. De jonge pecorino sardo is ongeveer een paar maanden oud; het volwassen type (“maturo”) is meer dan zes maanden oud en heeft veel controle nodig over temperatuur en vochtigheid.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.